Kako izboljšati plodnost

Ste vedeli, da ima kar vsak šesti par težave z zanositvijo? Le približno petina parov ima namreč to srečo, da jim lahko uspe zanositi v zelo kratkem času. Na srečo pa obstaja kar nekaj učinkovitih načinov, s katerimi lahko plodnost učinkovito izboljšamo v dovolj kratkem času.

Predvsem s spremembo življenjskega sloga se lahko plodnost izjemno izboljša. V tovrstno spremembo sodi tudi način prehranjevanje. Potrebno je jesti tudi tista živila, ki so nekoliko bolj bogata z antioksidanti. Takšne snovi namreč deaktivirajo proste radikale v telesu. Ena od raziskav je pokazala, da lahko uživanje živil z antioksidanti poveča možnost zanositve do kar 23 %.

Obilnejši zajtrk za večjo plodnost

Za boljšo plodnost torej lahko poskrbite zlasti s spremembo življenjskega sloga. Pri tem ima ključno vlogo tudi zajtrk, ki bi moral biti čim obilnejši. To je še posebej dobrodošlo za ženske. Raziskave namreč kažejo na to, da ženske, ki jedo obilnejši zajtrk, ovulirajo do kar 30 % več.

Obilnejši zajtrk bi si morale nujno privoščiti ženske, ki trpijo zaradi policističnih jajčnikov. Ti so namreč glavni razlog za oslabljeno plodnost pri predstavnicah nežnejšega spola.

Izogibanje transmaščobam ter zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov

Na plodnost v veliki meri torej vpliva prehrana. Za izboljšanje plodnosti lahko dobro poskrbite tudi tako, da se pri hranjenju povsem izogibate transmaščobam, obenem pa občutno zmanjšate tudi vnos ogljikovih hidratov.

Slabe oziroma transmaščobe se predvsem nahajajo v homogeniziranih rastlinskih maščobah, na primer v margarini, ocvrti hrani, hitri hrani, pekovskih izdelkih, polpripravljeni hrani. Ženskam s policističnimi jajčniki strokovnjaki neredko priporočajo za boljšo plodnost dieto, ki zmanjšuje tudi vnos ogljikovih hidratov.

Zmanjšan vnos ogljikovih hidratov ne povzroča samo uravnavanja telesne teže, temveč tudi znižanje ravni inzulina ter tako pomaga vzpostaviti reden menstrualni cikel. Vsi pa vemo, da prekomerna teža lahko v precejšnji meri zmanjšuje možnost zanositve, še posebej pa je to značilno za ženske s policističnimi jajčniki.